"My dedication in beads embroidery"

By: pepari

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 1-Nov-2010 00:28 Email | Share | Bookmark
Classic Marmaise Collection

Salam All,

This is one of my classic collection so called Classic Marmaise... Nama diambil sempena gabungan tuan punya baju

At first the idea nak buat something abstract, but kain renda nya ada motif berbunga.. so kita twist sket jadi classic... Ilham datang ketika terlihat rumah Melayu lama dgn berkonsepkan rebung dan sebagainya di anjung rumah...

Memang mencabar sbb nya, nak naik kan seri baju perlukan pemilihan warna yg betul. Warna yg agak gelap perlukan warna2 yg kontra. Mula nya plan untuk gunakan off-white, tapi terasa seperti biasa sahaja koleksi warna begitu, jadi saya cuba naik kan warna purple maroon dengan combination warna kuning dan orange.. but, the challenge was how to counter the combination colors sbb nya the base color is dark maroon... then i want to have a touch of orange color.. Thus, as a bridge to town down; i added purple and some rainbow AB beads with purple/green and purple/maroon color...

Sebenarnya part yg paling susah kat baju ni adalah renda tu hehehe.. the baju itself dah carry a big portion of elegance... so sayangnya nak tambah2 manik.. i dont want to disturb the beauty of the renda... so tgk lah hasilnya ya.. tapi saya suka juga dgn projek ni sbb nya it challenged my creativity.. and thanks to sis Mai coz cukup baik hati dan bersabar dgn saya.. i really appreciate it....

Enjoy!


Part leher...


Kat sini lah kononnya saya applied kan konsep rebung dari rumah ke baju


Bunga with rebung concept..


This is how the baju looks like once it completed..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net