"My dedication in beads embroidery"

By: pepari

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 1-Oct-2010 04:00 Email | Share | Bookmark
Menjahit ibarat melukis

Salam semua..

Dah lama saya ingin kongsikan nukilan hati saya ini. Tapi selalu tertangguh. Tapi hari ni nak legakan sedikit kusut masai dalam kepala ni asyik fikirkan kerja office yg agak banyak. Letih kepala mengadap figures.. Kena shift mind for a while..

Saya selalu umpamakan menjahit manik ni umpama kita melukis dan mewarna di atas canvas. Manik umpama warna yg kita calitkan di atas kanvas.. Campuran warna yang menarik menghasilkan satu design yg cantik. Tapi perlu diingat cantik itu subjective... Terpulang pada yg menilai..

Bila bicara tentang melukis, saya teringat Cikgu saya di zaman sekolah rendah dulu. Selalu beliau menegur saya yg terlalu lambat menyiapkan lukisan, lebih2 lagi kalau menggunakan water color or acrylic sewaktu menyertai pertandingan.. " Jangan terlalu banyak strok.. stop it" tegah nya sekiranya saya berkali2 melakukan stroke pada tempat yg sama. Pada nya terlalu banyak stroke pada tempat yg sama mencacatkan hasilnya.. Seringkali saya menghantar lukisan yg basah pada penganjur hehehe... apo nak buek, memang lombab...

Sekarang, bila saya bergiat dalam bidang manik ni, saya teringat semula apa yg sering dinasihatkan saya. Betul.. kadangkala terlalu lebih manik akan buat kan design tu seperti tidak kena.. ada tempat perlukan perhatian lebih manik dan color... tetapi ada bahagian yg tidak perlu ditumpukan perhatian yg lebih. cukup sekadar 1 warna dan 1 layer sahaja.. tidak perlu di layerkan sampai 3-4 lapis....

Bila menjahit, saya perlukan sedikit masa untuk bayangkan BIG PICTURE of baju with design yg akan saya jahitkan.... begitu juga dengan melukis, anda perlu hasilkan sketch kasar.. tapi dulu kena lah saya hasilkan sketch di atas kertas dahulu..almaklumlah, pegang berus pun tak betul lagi... tapi sekarang, seiring sejalan dgn penuaan usia hehe, rasanya cukup BIG PICTURE simpan dalam kepala je...

Sorry tak ada gambar nak share.. limit access at office..

Take care...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net