"My dedication in beads embroidery"

By: pepari

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 3-Jul-2009 09:33 Email | Share | Bookmark
Tips for Crumble

Salam All...

Saya terpanggil nak share kan tips for design Crumble ni since ramai yg tanya macam mana nak buat... Hopefully this will help... Ada org cakap kenapa nak share pulak? Tak sayang ke? Kan tu boleh jadi ur secret? Well, pada saya, ilmu yg ada apa lah salah nya kita share kan? Saya pun bukan terer mana.. so this is some sketch yg i buat for Crumble... Basically it's more on how to place the beads... I more than happy if this simple sketch will assist you.

Enjoy!!



1. Normally, I will start with the highlight of the design. You can use oval stone, round stone which the size and color are outstanding from the color of your baju
2. Then you can add with smaller beads. Normally i used either round beads size 8/0 or either 6/0.
3. Followed by the normal size of round bead 12/0.
4. Last not least, the smallest round bead, 15/0.

All the best!!!

Have a nice weekend!!

Quote:
K Eeda ~ Alamak.. failed la cikgu ni kan??iskkk...sian anak murid hehehe.. ok tape nanti saya simplified.. or u wait till my class la hehehe..
K Roza ~ Aduhai kekanda Roza..sekiranya kekanda nak pakai masa Raya.. adinda mohom maaf sangat2... tidak kecukupan tangan daku ini hehe..
K Dzila ~ Thanks.. hopefully lepas ni akak will have no problem with Crumble rumble or manik tabur.. you rawk kak!!
Mira ~ Alhamdulillah.. akak pun bahagia gak kalau Mira bahagia.. nanti share lah kalau dah siap
Ckin ~ Welcome to our world Ckin!!! Nanti dah siap upload la.. leh share sama kan?
Angel ~ Lama tak jengah bz ekk? hehe.. lets learn togede gede.. and lets terer bersama..
K Izan ~ Tak aci betul la K Izan.. akak lagi terer daaaaaaa... dgn combine sulam benang lagi uwaa...
Balkis ~ Hi Puan Balkis... ecehh.. lebih afdhal lagi kalau tuan punya baju yg dah memang terer tu jahit kan??????
Fariha ~ Amin.... semoga rezeki kita sama2 murah ...
Dana ~ Practise make perfert dik... Tape tembam tapi comel.. Janji cute dan sihat hehehe..
Yani ~ Depends on design... ada yg saya guna all pearl beads ada jugak yg mix up dgn plastic.. tapi selalu nya mix due to color for pearl beads tak ada... but for plastic pun ada a jenis gak kualiti nya. ada yg memang cantik macam pearl beads.. boleh cari di Jalan TAR or K Zai Manik pun ada collection yg cantik gak
Anggerik62 ~ You are most welcome dik.... (arghh tua nya daku)
Eja ~ Ello sis.. miss u lah hehehe... come to my office lah dear.. come come..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net