"My dedication in beads embroidery"

By: pepari

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 14-Mar-2009 01:36 Email | Share | Bookmark
Simple Brown Crumble for Ecah

 
 
 
 
 
 
Baju yg ke dua dari sahabat saya Ecah.. Punya semangat Ecah hantar baju kat saya sampai pos guna DHL.. nak cepat la katakan.. tapi yg kelakar nya umah Mak saya tu kan kat kawasan terpencil jadi DHL tak masuk.. last² DHL kena gak guna Pos Malaysia jadi posmen.. Hehehe.. Moral of the story? Cintai lah barangan Malaysia bleh?

Baju dibeli ready made.. Sekarang ni saya ada penasihat; Mak saya... .. DIa pelik sbb baju tu dah ada manik nak tambah ape lagi tanya nya.. Betul, baju ni dah ada manik di leher (manik tabur kasar) dan juga die cerut atas lengan (lengan fesyen sekarang kat siku tu kan ada cerut)... Baju plain, kain berjalur belang brown and cream...

Leher nya saya tambah kan dgn concept manik tabur juga dari design Crumble.. I add a bit of orange color nak kasi contra dgn dark pearl brown.. Then untuk cerut lengan tu saya letak sket manik tabur dijahitan pemisah antara atas lengan dgn bawah lengan baju... (dari siku ke hujung materialnya sama macam material kain) Saya letak kan rice bead ala tangling sket tapi tak panjang sbb tanak over..

Last sekali bawah baju.. Saya samakan concept dgn manik zig zag yg sedia ada di cerut lengan tapi saya contra kan dgn warna putih sbb material kain berbelang dgn putih/cream..Di bahagian lipatan baju saya jahitkan manik tabur ala Crumble... Memula nak buat design naik ke atas badan.. tapi sbb kain nye adalah kain Chiffon yg lemah gemalai dan pattern pula baju kurung Pahang, jadi saya batalkan niat.. So focus heavy design adalah untuk baju kurung putih.. Yg ni simple je..

Enjoy...


Manik coklat yg panjang tu dah sedia ada.. Saya tambah manik yg bulat² tu..


Leher


Bawah baju...

Quote:
K Izan ~ Mekacih!!! Terharu dgn segala wishes and ur card as well... ahahaha akak lah pemegang mohor ekkkkk
Balkis ~ Thanks.. Wiwittt!!!
K Zai ~ Thanks K Zai... lepas ni saya boleh borong manik dgn akak...
K Nora ~ Thanks K Nora.. Darah manis ek? ahaha sebenarnya cam malu bila org tau saya bertunang.. nape ek? hehe..
Cik Anggerik ~ Terima kasih....
K Ruby ~ Thanks a lot... Sama la ngan Mak saya.. Bila baju baru sampai die dah risau semacam sbb die ckp yg berderet gantung bila nak siap? hahaha.. Sayang Mak saya!!!
Wansya ~ Thanks.. Ala tade la d best.. masih novice!!!
Iza ~ Thanks Iza... Tips nya? Saya selalu letak sikit manik atas kain.. letak dalam a few colors and shape of beads.. then boleh susun² tgk cantik tak combination dia.. kadang tu sampai bukak balik semula manik pun ada gak bila rasa tak kena...
Puteri ~ Salam perkenalan juga dari saya... Terima kasih sudi singgah sini.. Keep in touch!!



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net