"My dedication in beads embroidery"

By: pepari

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 1-Nov-2010 00:28 Email | Share | | Bookmark
Classic Marmaise Collection

Salam All,

This is one of my classic collection so called Classic Marmaise... Nama diambil sempena gabungan tuan punya baju

At first the idea nak buat something abstract, but kain renda nya ada motif berbunga.. so kita twist sket jadi classic... Ilham datang ketika terlihat rumah Melayu lama dgn berkonsepkan rebung dan sebagainya di anjung rumah...

Memang mencabar sbb nya, nak naik kan seri baju perlukan pemilihan warna yg betul. Warna yg agak gelap perlukan warna2 yg kontra. Mula nya plan untuk gunakan off-white, tapi terasa seperti biasa sahaja koleksi warna begitu, jadi saya cuba naik kan warna purple maroon dengan combination warna kuning dan orange.. but, the challenge was how to counter the combination colors sbb nya the base color is dark maroon... then i want to have a touch of orange color.. Thus, as a bridge to town down; i added purple and some rainbow AB beads with purple/green and purple/maroon color...

Sebenarnya part yg paling susah kat baju ni adalah renda tu hehehe.. the baju itself dah carry a big portion of elegance... so sayangnya nak tambah2 manik.. i dont want to disturb the beauty of the renda... so tgk lah hasilnya ya.. tapi saya suka juga dgn projek ni sbb nya it challenged my creativity.. and thanks to sis Mai coz cukup baik hati dan bersabar dgn saya.. i really appreciate it....

Enjoy!


Part leher...


Kat sini lah kononnya saya applied kan konsep rebung dari rumah ke baju


Bunga with rebung concept..


This is how the baju looks like once it completed..


Sunday, 31-Oct-2010 13:36 Email | Share | | Bookmark
Ralat...... Kelas di KB hanya pada 6th November sahaja...

Salam All..

sorry ya sbb ada kesilapan sket.. maklum lah jalan2 dgn org tua ni kena ikut rentak nye hehehe.. so atas sebab tertentu.. kelas akan dibuat pada 6th November 2010 sahaja (Sabtu).. so kengkawan di KB jemput lah datang ya jumpa saya kat sana...


TQ


Sunday, 31-Oct-2010 04:41 Email | Share | | Bookmark
Crumble with Secondary Color Combination: Green vs Purple

Salam All,

The basic rules of good color combination is always primary against the secondary color... E.g. Blue vs orange.. Purple vs yellow..

However, for this baju kurung, its quite difficult for me to match the color. The printed materials has lots of purple flowers with the green leaves.... Both outstanding colors are from secondary colors.. Plus the flower motif itself is scattered all over baju..

It took me quite some times to do the color matching. Warna purple yg begitu outstanding tidak menyerlah dgn padanan warna purple sahaja.. Jadi saya kembali pada warna asal nya, biru dan merah... dan juga sedikit olive green to match the green touch..

To counter the brightness of purple, i tone down with off white/creamy tone with touch of soft pink.. I did 3 layers of color and placing for the finishing... So hasilnya??

Tadaaa.....







Harapnya 'akak' saya tu berpuas hati la ye.. terima kasih atas kesabaran mu sis!!

Nak belajar macam mana buat ni? Jom lah kita jumpa di Kota Bharu 5 November ni..

ENjoy!!

Quote:
Nana > thanks ..
Jaja > tak jadi la 5 Nov coz my MIL ada plan plak ehehe.. so 6th November sahaja class nya.. hari sabtu ni.. jom kita jumpa


Sunday, 31-Oct-2010 04:29 Email | Share | | Bookmark
Perintis Crumble in Kota Bharu 5th November 2010

Salam All..

Saya akan berkunjung ke KB pada hujung minggu ni atas urusan peribadi bersama my in laws.. So sementelah di sana ingin curi sedikit peluang yang ada untuk kongsi ilmu Crumble pada org2 Kota Bharu dan juga yg berdekatan..

Kalau ada yang berminat nak belajar Crumble, tarikhnya pada 5 November 2010.. Bertempat di bangunan Mara Kota Bharu... Yuran sebanyak RM230 sahaja dan semuanya disediakan...

Mereka yg beminat, boleh la email ke perintiscrumble@gmail.com atau pun PM saya di 0133421156. Sila beri full name, IC number and Hp number as well ya..

Sesiapa yg berminat dgn manik2 yg saya gunakan untuk hasilkan Crumble sila lah datang sekali..




Acrylic stone 8mm


Plastic stone 6mm


Acrylic 8mm


Acylic 8mm


Acrylic 8mm


Acrylic 8mm


Acrylic 8mm


Acrylic Love Stone 8mm (cantik kalau nak buat jurai)


Plastic Stone 6mm


Comparison 8mm vs 6mm

Jumpa kita kat Kota Bharu deh...


Tuesday, 26-Oct-2010 18:22 Email | Share | | Bookmark
Lets Crumble in JB on 30 & 31 October 2010

Kebetulan saya pulang di JB minggu ini, dan kebetulan juga ada yg bertanya bila la Pepari ni nak buat kelas di JB.. jadi alang2 pulang ke kampung halaman ni, saya bukalah kelas sekejap pada Sabtu & Ahad ni.. 30 & 31st October 2010.

Kalau ada org Johor dan juga kawan2 dari S'pore yg berminat, boleh la kita berjumpa ya.. Lepas ni mungkin agak lama kalau mahu buat di JB sbb nak concentrate kat proses pembaikpulihan hehehehe...

Kalau sudi juga, boleh la hebah kan pada kengkawan yg berminat ekk? Kita kan org Johor suka tlg org kan? hehehehe... .. Sorry lah, agak bersemangat kenegerian sket bila dah balik kg ni hehe..

Kalau nak tahu lebih details, sila la tgk promo ad kat bawah ni ye...

Love;

Pepari





[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net