"My dedication in beads embroidery"

By: pepari

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  15  16  17  18  19  20  21  [22]  23  24  25  26  27  28  29  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 6-Jan-2009 11:42 Email | Share | | Bookmark
Pembukaan Tirai 2009

 
 
 
View all 12 photos...
Sebelum itu, selepas membaca sebuah novel Melayu baru² ini, hati teruja hendak menulis dalam bahasa ibunda kita untuk entri² yang akan datang. Entah kenapa mungkin saya tertarik dengan bahasa yang diluahkan didalam novel tersebut.

Berbalik kepada projek saya yang satu ini, boleh dikatakan ianya sebagai pembukaan tirai tahun 2009. Projek ini khas untuk Kak Safiah yang merupakan rakan sepejabat di Johor. Pertama kali melihat tuan punya badan orang nya memang cantik dan rapi penampilannya. Saya selalunya suka melihat cara Kak Safiah yang memang pandai memadan kan fesyen kegemarannya.

Materialnya merupakan kain shiffon yang seperti biasa mencabar kelembutan tangan saya.. . Ditambah pula dgn lapisan kain dibahagian dalamnya. Aduh!! Betul² mencabar. Ditambah pula dgn material yg bermotif. Tapi peliknya, kali ini saya lebih teruja dgn material yg bercorak. Mungkin kerana motifnya agak simple dan saya memang sukakan motif berupa daun.

Ini hasil ciptaan terbaru dalam koleksi saya; gabungan motif bunga dan manik tabur. Sedang memikirkan nama untuk corak bunga kali ini (sebenar nya agak iri dgn org lain yg menamakan ciptaan mereka hehehe.. ), tapi sekiranya ada sesiapa sudi menamakannya, saya amat berbesar hati.

Selamat mencuci mata!!







p/s: Sebenarnya agak sukar juga hendak menulis dalam bahasa ibunda kita sepenuhnya ya? Terkial² saya dibuatnya... Asal dari manalah agak nya budak ini kan?

Quote:
K Lily ~ Thanks gak sbb melawat rumah saya yg tak seberapa ni... bunga tu ilham dari motif kain tu jugak... so senang sket nak tiru masa jahit hehehe...


Saturday, 3-Jan-2009 04:38 Email | Share | | Bookmark
Attention!!!

Wah.. sangat rajin kan saya update? Bila lagi dapat habis kan masa melayan FP saya ni... Sambil² buat kerja di office ni sempat lagi saya mengedit gambar dan FP. Kalau tak nanti tak jalan la business saya yg tak seberapa ni...

Announcement apa ya saya nak buat ni? Untuk orang² KL, saya akan turun KL pada 12 Jan ni.. (Monday).. Ok saya mungkin akan sampai hari Ahad.. Jadi kepada sesiapa yg hendak menghantar baju boleh la contact saya sementara saya ada di sana. Ada urusan pejabat sebenarnya, tapi rasa nya sempat lagi curi sikit masa hari Ahad dan petang Isnin. Jadi kepada sesiapa yg berminat nak hantar baju dan percayakan pada hasil kerja seni saya ni, boleh la call or email kepada saya. Coverage area? Area Bangsar, Serdang dan Cyberjaya......

Dalam masa yg sama saya sempat singgah ke FP K Noraini yg hebat tu... hmm ada mention pasal harga yg dikira untuk jahitan beads ni.. Untuk makluman, baru² ni saya sempat ke satu kedai di Danga Bay. Tertarik dgn satu kedai jahit ni yg mana banyak baju² nya ada manik, jadi teragak nak bertanya...

Subhanallah.. samada saya yg caj terlalu baik hati atau hanya atas alasan kedai caj yg dikenakan amat memeranjat kan!!!! Untuk sekadar berkongsi, jahit manik di leher sahaja ye kawan² sekitar 200-250!!!! WOW!!!! Leher sahaja!!! Pengsan.....

Untuk tahun 2009, upah yg akan saya kenakan tak ada beza sangat berbanding tahun 2008. Ada sedikit percaturan yg dirombak. Tapi jangan risau tak beza mana.. Tak percaya? Tanya Ira... hehe....

Cuma saya perasan harga manik agak mahal di JB. Ada sesiapa tahu kat mana yg murah? Oh ya, baru² ni ada satu Amoi tunjuk kat saya manik dari China which is kalau sekilas lalu memang tak ada beza dgn manik dari Jepun. Dan harga nya?? 70% jauh lebih murah dari manik Jepun!!! Juling kejap saya hehehe... Tapi kualiti nya agak meragukan. Mungkin, saya boleh cuba untuk baju saya sendiri dulu. Tapi yg saya suka manik China ni, color dan juga kilat nya hampir sama seperti manik Jepun.... Kalau tak bertanya pasti saya tertipu dan terus memborong dgn suka hati nya.

Jadi, sekali lagi, kalau ada yg berminat boleh la jumpa di KL nanti hari Ahad (afternoon) & Isnin 12th Jan 2009....

Have a nice weekend!!!!

Quote:
Syieda; Ya ampun.. saba je la kan.. Senyap sunyi je ingat dah tak ada baju dah.. I am available lagi la dear hahaha... Btw, ari tu your cousin ada call i from KL nak hantar baju.. tak sure die nak post ke ape.. feel free contact kalau ada baju..

K Beauty... of course la boleh!! Teringin nak jumpa dari ari tu nak jumpa tau... pssstt.. mana gath nye kak ? hehehehehe... nanti kalu saya sempat saya calling2 akak ye...

Ainunariel...Salam perkenalan gak ain... Alhamdulillah atas kurniaan ilham dari Allah.. Rajin² la menebeng kat sini hehehe...

Azza!! boleh sangat la jumpa... awak kat area mana? nanti email kat saya or leave comment pun ok.. K Beauty tu sbbnya akak kita tu dari dulu lagi plan nak jumpa..

Ija... Kita ni selalu bertandang kat Menara tu ehehe..sampai org sana pelik dok mana senanye saya ni hahaha... nanti next tour kita jumpa kay??


Saturday, 3-Jan-2009 02:02 Email | Share | | Bookmark
Project for Ira's Mom again...

 
 
 
View all 6 photos...
Aha.. ini baju yg terakhir saya buat untuk Mak Ira. Sorry ya Ira lama sungguh saya pegang kain ni. Keadaan masa betul² mengizinkan.

Bila Ira beritahu yg her Mom wants something different to be designed at only lengan baju (baju and kain plain) I was quite worry. Bimbang sbb masa tu keadaan agak kelam kabut. Nak cari ilham design yg different memang agak mencabar. Bila Ira told me that her mom wants something abstract. So I started to draw on a piece of paper.

Again, for this baju I choose not to use any of beads in red color. I want something contra. So I designed something like more on geometric motif combined with spiral pattern using only silver color bead. So hasilnya jadi lah seperti ini:


Hmm.... ada yg tak kena laa kan??

So, finally what I did was this;

Tadaaaa!!!





So akhirnya, saya amat berpuas hati dgn design baru saya kali ini... Alhamdulillah.

Quote:
K huda: Selamat Tahun Baru jugak!! Thanks for the comment and thanks sempat menyinggah di sini... Btw, cupcakes akak sangat comellll!!! Wonder cemana nak decor kek yg kekecik tu.. fuh..

K Beauty: Jgn memain ye.. skang saya dah ada tongkat sakti ... Azam baru ni kekdah nye... hehehe

Azi: alahai.. jangan la juling kekekeke...ni pun dah sekian lama tak berhapdet..


Saturday, 3-Jan-2009 01:13 Email | Share | | Bookmark
Pepari Collection Part 2

 
 
 
View all 6 photos...
Anothe simple collection from me. This is for one of my new customer in Johor. Material: silk. Very soft and usual I had difficult time to adjust kelembutan tangan gabak ku ini hahahaha...

Tips 1: Kalau material lembut, memang kena rajin pusing2 kan kain tu ikut arah mana jahitan tu. Saya selalu nya suka dari kiri ke kanan (kalau manik beriring) and dari bawah ke atas kalau jenis yg melingkar2 or perlukan drawing.

Tips 2: Jangan tegang kan kain kalau material nya lembut. Just ikut je flow kain, otherwise nanti jahitan manik akan berkedut². Tak cantik. So bila jahit, tampung bawah kan dgn tangan kiri dan biar kan dia statik atas tapak tangan, jangan tegang kan nak nampak surface kain tu tegang.... Skill lembut kan tangan memang kena macho

Okay, enough part tips, nanti letak suma tips tade tips plak la kan lepas ni ahaha...

Empunya badan nak kan design di tangan dan baju, tapi saya hanya buat di tangan sbb kain ni bercorak yg agak crowded... So saya rasa enough dgn tangan sahaja. And tuan punya badan pun agreed bila saya consult dgn dia.

Agak bosan dgn corak manik tabur biasa, design kali ini saya gabungkan antara corak bermotif dgn manik tabur. Kombinasi color yg agak banyak juga disamping jenis manik dan size yg agak banyak. Saya gunakan lebih 8 jenis manik hanya untuk manik tabur. Then I used rice bead as well for the flower. This time, I added big beads at the edge of lengan baju nak nampak dia berjuntai. So hasilnya??

Taddaaa!!!!!!! Enjoy!!!


Close up the flower using rice bead


Nampak tak manik besar kat hujung lengan tu?



Saturday, 3-Jan-2009 01:01 Email | Share | | Bookmark
Syida's Full Entry

 
 
 
View all 5 photos...
Yes.. memang berlapuk this entry coz baju Syida ni meant for her baju raya last year. It's a Thai Silk material yg sangat senang di combine kan dgn manik.. Somehow saya memang suka kalau manik ni dijahit atas Thai Silk sbb material nya sangat memudah kan proses jahitan.

Being Syida yg memang daring and bold, I always admire the selection of her colors. Memang agak bold to certain people, tapi entah macam mana personally saya memang suka dgn color baju Syida ni.. So now ni tgh cari baju kaler ala ala macam ni..hehe..

Disebabkan warna yg terang, jadi saya decided to contra dgn design yg agak soft. And I always wanted to do design yg ala ala English la kononnye... muehehehe... I bought the small riben long time ago.. I kept it till the moment Syida sent her baju to me. Tricky gak nak jahit riben tu sbb the small riben on top of soft riben tu jahitan nya agak loose. Silap haribulan boleh tercabut. So I had to ensure that I sewed it properly so that kalau dibasuh pun riben tu tak tertanggal. Riben kain organza tu agak fragile jugak.

The combination of these beads are within off white color (ye la nak nampak English kekdah nye) and cream. At first I thought to add some pink beads, tapi cam tak jive je hehehe... So hasil nya adalah seperti yg dah dihantar ke Syida tempohari.

Enjoy!!



[<<  <  15  16  17  18  19  20  21  [22]  23  24  25  26  27  28  29  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net