"My dedication in beads embroidery"

By: pepari

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  12  13  14  15  16  17  18  [19]  20  21  22  23  24  25  26  >  >>]    [Archive]
Monday, 13-Apr-2009 06:33 Email | Share | | Bookmark
Silence

My Dearest All,

Saya amat terharu kerana ramai yg bertanya khabar, kenapa sepi tanpa berita? Terima kasih.. Bukan niat nak menyepikan diri tapi rasa nya dengan keadaan sekarang ni saya akan sepi tanpa update dalam FP sehingga lah semua nya selesai kemungkinan selepas April.

Projek manik masih berjalan seperti biasa. Ada beberapa baju dah siap tapi tak sempat nak diupload... Bila? Tak boleh nak janji, separuh terperap di dalam kamera my sister, separuh di dalam HP.. Agak tertekan sbb cable untuk transfer gambar hilang...

Dinner FTIMdc dah berlalu. Tahniah kepada pemenang. Yang tak berjaya, anda semua pun pemenang juga, mungkin nasib tak menyebelahi. Sejujurnya saya memang suka dgn hasil manik Adik Ain.. memang cantik... dan menyerlah.. Maaf, tiada gambar untuk mengiringi ulasan ini sbb saya tidak membawanya.. Harap kan tumpang dari kamera K Izan, Fidd and K Dzila... Ada a few pics dalam HP tapi masih terperap macam tu je lah..

Ramai beaders yg turun KL malam tu.. Glamstarz dari Pahang lagi.. Fidd dari JB.. and myself baru turun dari Bukit Tinggi .... Habis sahaja event di JB terus naik ke Bukit Tinggi untuk workshop kerja baru, Jumaat abes turun KL.. Baju untuk dinner tak siap jadi kena beli ready made je la.. Jenuh ronda Jalan TAR mencari baju.. Beli baju ready made so malam tu saya takder lah nak melaram mana.. sempat melaram dgn tudung pinjam K Izan je lah heheh.. Cantik² baju yg dipakai oleh beaders lain.. esp. K Dzila.. saya suka kan kombinasi pink dan manik yg dijahitnya. Dan juga tak lupa baju yg dijahit Glamstarz untuk adiknya.. memang terserlah!!! No wonder masuk paper hehe.. Congrats to K Zai, menang 1st place for panorama category, sayang nya tak dipamerkan and tunjuk pada semua. And thanks kak for the pins!!!!

Overall, the dinner was ok. I had good time jumpa dgn all beaders... Thanks a lot to all comittees yg sangat committed bagi menjayakan malam tu berlangsung dgn penuh glamor.. Saya enjoy sangat performance selingan yg mamat tu main macam seruling.. such a talented guy!!

Untuk makluman, saya akan berpindah semula ke KL.. I'Allah 15th April will be my last day here in JB...Ramai yg bertanya kenapa nak duduk jauh dari Emak? Bukan niat nak tinggalkan Emak saya di sini macam tu sahaja, tapi saya rasa saya akan menyesal kalau saya tak cuba dgn kepercayaan yg diberikan. Emak tetap dihati saya. Alhamdulillah adik yg lelaki pun dah bekerja di JB jadi senang sedikit perancangan saya.. Dan juga, saya masih ada personal ambition yg masih belum terlaksana.. Setahun di JB, memang banyak pengalaman pahit manis di sini.. Untuk pelanggan di JB, jangan risau, anda masih boleh menghantar tempahan melalui POS kepada saya... Seperti mana org KL selalu buat.. So i guess my regular customer kat KL ada yg tersenyum dah (perasan!! hehe)

So I will be back I'Allah end of April untuk update yg seterusnya.. Sekarang berkecah dgn manik dgn barang nak pindah.. Dekat opis pun macam tu jugak, kerja lama still buat kerja baru dah bertimpa², but I still enjoy my time....

Till then, take care!!

Thank you,

Rgds,

Pepari

Quote:

K Izan ~ Lepas ni kita masuk Ariani sesama eh?? Aritu sempat lalu je, teringin nak masuk tade geng....
K Dzila ~ Let's jumpe di Bangi lak pasni.... Yeay!!
Ija ~ Harusss belanja daku... eh kalau jumpe tegur la ekk.. Den ni kadang jalan menonong je tak pandang kiri kanan
Ecah ~ Thanks for ur recommendation Ecah... Ur fren Titi tu cantik la cam model... Aku sebok tanye die tak buat modelling ke hehehehe....Ni tengah pulun baju dia ni... Dush!!!


Monday, 23-Mar-2009 11:43 Email | Share | | Bookmark
"Flaming Garden"

 
 
 
View all 6 photos...
The winner goes to K Izan BTB.. hehehe.. I loikeeeee... Thanks to all yg bagi cadangan.. best la u all ni.. very supportive!!!!

Ok.. yg ini adalah full version of "Flaming Garden" for Untie Hawazain (Ira's Mum)

Untuk baju ni, masa mula memang totally lost.. Tak tahu nak buat design macam mana.. Last² I planned for a inversion concept.. which is green for flower and merah & orange for the leaves... Tapi takut terlampau contras pulak, so end up, tengah bunga saya guna color merah then the rest of the beads tu green.. as for the leaves, hujung sahaja saya letak orange.. (tu yg ada org tetiba ckp inai la plak kan hahaha.. )

Untuk lengan, saya tak buat full.. just ambil di lipatan tepi tu.. buat sekelompok.. mcam ni;


Pandangan dari lipatan biasa... (dari depan)


Dari sisi....

Dan untuk full version nya, jadi lah macam ni... Enjoy!!




Leher...


Monday, 23-Mar-2009 11:19 Email | Share | | Bookmark
Project for Untie Hawa (Ira's Mum)

 
 
 
View all 6 photos...
This is the 3rd project for Ira's Mum; Untie Hawa. Baju kurung ber"lining". Untie Hawa ada print kan a few design dari internet termasuk design Butterfly saya yg lepas. Saya cuba "combine"kan sebaik mungkin. Manik dijahit di hujung lengan dan dibahagian leher. Konsep bunga seperti "Daisy" tapi 3 kelopak sahaja, untuk yg kecil saya buat kan 4 kelopak dan dibezakan dgn warna yg lebih terang (orange) supaya combination these flowers nampak naik.

Jahit dibahagian leher amat rumit juga untuk kain shiffon seperti ini, dengan berlining penuh satu badan, dan lining pula dijahit mati dgn shiffon jadi saya kena pandai curi kain bila jahit, sbb takut terjahit dgn lining sekali. Tips untuk kain seperti ini, perlu dimatikan setiap kali motif tertentu selesai dijahit dan jangan sekali sekala terus langkau untuk bunga ditempat lain tanpa matikan benang dahulu.

Sulur paut seperti biasa amat kena dengan apa jenis design sekali pun... So hasil nya seperti dibawah ini... Enjoy!!!







Tuesday, 17-Mar-2009 08:03 Email | Share | | Bookmark
Teaser: Ira's Mum again

Honestly, thank you very much for all the wishes!!! THANK YOU.....

Ok let's see this project... again for Ira's mum...

As usual, pilihan material memang always amazed me... Different.. unique lain dari yg lain.. And also luxurious!! Selalu berangan nak ada gak baju cam ni tapi bila tgk price..Gulp!! Lupakan je la hehehe.. Tak dapat pakai, dapat jahit pegang kain pun jadilah ehehehe...

Baju yg hijau ni memang unik color nya..masa mula² dapat I wonder macam mana lah nak digayakan dgn manik.. Combination green, a bit pale pink and then ada bunga² sedikit orange.. Actually, she printed design from net as her preference.. Yet, the design I think sama dgn baju orange (later i post)..so I wanna do a bit different... One thing I like about Ira's Mum is, she knows what she wants, and she always know it.. Almost all baju yg dihantar pasti disertakan sekali design manik yg disuka daripada Internet.. dan semua design yg dipilih memang kena dgn baju yg dihantar.. She really got her own class...

So back to this baju, i decided to make use of the bunga di baju as the main design.. Tak tau nak bagi nama design apa.. sape teror bagi lah nama hehe.. Bunga yg ni teknik lain sket dari baju orange which I have to jahit dulu outline then fill up.. So banyak manik diperlukan dan juga masa hanya untuk siap kan 1 bunga sahaja.. I must say personally I satisfied dgn design ni.. Sbb lain dari yg lain, combination colors yg tak pernah lagi I guna..

So enjoy!!






Quote:
Cik Anggerik ~ TQ.. Masa jahit ni try an error je, mula nampak pelik juga.. hehe..
Zue ~ Thanks...
Yasha ~ TQ.. design ni memang tade sketch dulu.. saya mulakan dgn letak je dulu a few manik atas kain nak tgk mana yg naik seri nya hehe.. Alhamdulillah..Menjadi..
Ija ~ TQ... mana ada berbunga² ... saya pun jarang gak buat design berbunga ni, masih belajar..
K Izan ~ Suka la dgn "Flaming Garden".. TQ!!!
K Nora ~ Thanks K Nora.. Dlm bz sempat lagi jengah sini hehe.. I guess ur rite, sutera crepe sbb memang lain dari yg lain material dia.. Kena tanya empunya badan lepas ni hehe.. Tapi unik kan kain ni? First time dpt kain macam ni..
Dana ~ TQ Dana... bunga daisy tu tak plan asal nya.. tapi bila dah dijahitkan rapat² and banyak² nampak menjadi pulak..
Cik Glamz ~ Oh.. trimasss yg amat..
Ija ~ Dah naik dah keje.. BZ sket.. hari besar? I'Allah kalau tak ada aral dalam tahun ni..
K Izan ~ sabar je la berinai pulak dah.. lambat lagi laaaa!!!!! Pandai je die ni hahaha...


Saturday, 14-Mar-2009 01:36 Email | Share | | Bookmark
Simple Brown Crumble for Ecah

 
 
 
View all 6 photos...
Baju yg ke dua dari sahabat saya Ecah.. Punya semangat Ecah hantar baju kat saya sampai pos guna DHL.. nak cepat la katakan.. tapi yg kelakar nya umah Mak saya tu kan kat kawasan terpencil jadi DHL tak masuk.. last² DHL kena gak guna Pos Malaysia jadi posmen.. Hehehe.. Moral of the story? Cintai lah barangan Malaysia bleh?

Baju dibeli ready made.. Sekarang ni saya ada penasihat; Mak saya... .. DIa pelik sbb baju tu dah ada manik nak tambah ape lagi tanya nya.. Betul, baju ni dah ada manik di leher (manik tabur kasar) dan juga die cerut atas lengan (lengan fesyen sekarang kat siku tu kan ada cerut)... Baju plain, kain berjalur belang brown and cream...

Leher nya saya tambah kan dgn concept manik tabur juga dari design Crumble.. I add a bit of orange color nak kasi contra dgn dark pearl brown.. Then untuk cerut lengan tu saya letak sket manik tabur dijahitan pemisah antara atas lengan dgn bawah lengan baju... (dari siku ke hujung materialnya sama macam material kain) Saya letak kan rice bead ala tangling sket tapi tak panjang sbb tanak over..

Last sekali bawah baju.. Saya samakan concept dgn manik zig zag yg sedia ada di cerut lengan tapi saya contra kan dgn warna putih sbb material kain berbelang dgn putih/cream..Di bahagian lipatan baju saya jahitkan manik tabur ala Crumble... Memula nak buat design naik ke atas badan.. tapi sbb kain nye adalah kain Chiffon yg lemah gemalai dan pattern pula baju kurung Pahang, jadi saya batalkan niat.. So focus heavy design adalah untuk baju kurung putih.. Yg ni simple je..

Enjoy...


Manik coklat yg panjang tu dah sedia ada.. Saya tambah manik yg bulat² tu..


Leher


Bawah baju...

Quote:
K Izan ~ Mekacih!!! Terharu dgn segala wishes and ur card as well... ahahaha akak lah pemegang mohor ekkkkk
Balkis ~ Thanks.. Wiwittt!!!
K Zai ~ Thanks K Zai... lepas ni saya boleh borong manik dgn akak...
K Nora ~ Thanks K Nora.. Darah manis ek? ahaha sebenarnya cam malu bila org tau saya bertunang.. nape ek? hehe..
Cik Anggerik ~ Terima kasih....
K Ruby ~ Thanks a lot... Sama la ngan Mak saya.. Bila baju baru sampai die dah risau semacam sbb die ckp yg berderet gantung bila nak siap? hahaha.. Sayang Mak saya!!!
Wansya ~ Thanks.. Ala tade la d best.. masih novice!!!
Iza ~ Thanks Iza... Tips nya? Saya selalu letak sikit manik atas kain.. letak dalam a few colors and shape of beads.. then boleh susun² tgk cantik tak combination dia.. kadang tu sampai bukak balik semula manik pun ada gak bila rasa tak kena...
Puteri ~ Salam perkenalan juga dari saya... Terima kasih sudi singgah sini.. Keep in touch!!



[<<  <  12  13  14  15  16  17  18  [19]  20  21  22  23  24  25  26  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net