"My dedication in beads embroidery"

By: pepari

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Friday, 14-Aug-2009 06:09 Email | Share | | Bookmark
Pink Tangling Shiffon for K Niza Gombak

 
 
 
View all 4 photos...
Another shiffon project..

Sungguh menuntut kesabaran saya.. seperti kebiasaannya. K Niza sertakan sekali keratan dari majalah untuk jadikan reference kepada saya. Basically design di hujung lengan ala ala tangling berjuntaian gitu...

Saya jarang sekali buat design tangling ni.. so agak mencabar mencari manik yg bersesuaian. Dihujung lengannya dibuat style zaman sekarang ni, jenis bercekak getah.. ape nama design ni ye??
Nampak macam kecik je gelung tangan tu kan? Tapi sebenarnya, sebab bergetah, jadi perlu diregangkan kain supaya manik jadi cantik. Sudahnya, agak jenuh jugak hehehe sbb lengan K Niza ni sangat la comel berbanding dengan tangan saya ni kan?

Untuk bahagian leher, sebenarnya K Niza mahukan something lite kat dada sahaja, sbb nya orang nya bertudung. Tapi saya tambah kan sedikit dibahagian leher supaya tak nampak pelik sangat...

So hasilnya, ENJOY!





Monday, 10-Aug-2009 15:14 Email | Share | | Bookmark
Promised Entry; Spot The Difference

Well.. As promised this entry is to explain on the previous contest.

This is improvision to my Crumble.

Kalau ramai yg perhatikan, sebelum ini design Crumble saya berasaskan round beads, tetapi kali ini saya menggunakan hex beads as the based of the design. This is totally contra from my ALL Crumble design before. So this is the correct answer that I am looking for and the person who answered it correctly was Auntie Ida in Keramat. Perhaps this is best explain in pic..


Hex beads di jahit rapat sebagai based ataupun tulang kepada design ini


Kemudian diselang seli kan dgn highlight of crystal/bicone acrylic beads


Jahitan hex as based design diselang seli dgn highlight beads (glass pearl size; 6, 5, and 8 mm)


Kemudian, seterusnya masuk kan round beads yg dikehendaki... TADDAAAA!!!!


So saya harap semua nya puas hati dgn explanation saya ni kay???

To the rest yg hantar email thanks a lot for ur support.. Minta maaf kalau ada yg tidak berbalas...

TQ!!

Congrats to Auntie Ida!!! The coolest Auntie hehehe..

Quote:
Zai ~ Ahaha.. contest lain tunggu baju Auntie Ida siap la kot hehe..
Nonie ~ ur most welcome... amin...
Hasma ~ Erk.. rasa nye cam ni la kot hehe.. kalau rasa senang nak ikut silakan...
K Yan ~ Ur welcome.. lepas ni berani kan la diri ye.. nanti share la kak hasilnya..
Ju ~ Thanks.. kalau guna pearl beads lain sket kot.. buat macam ni sbb nak mudah kan jahit all round beads later...
Zura ~ Silakan..

Alamak komen lagi satu lagi panjang dari entry saya la macam mana? hehehehehe...


Monday, 10-Aug-2009 04:58 Email | Share | | Bookmark
How did you spend your weekend????

Well.. This is how "WE" spent our lovely Sunday..

With a bouqet of flowers... WOW..


With sparkle of THIS?? Opss.. Not US...


With these familiar famous faces..






And not to forget with this gorgeous lady..


Isn't she??


Well... guess where have we been???

Yes, we had a small gath at KL Tower yesterday. We had a lot of fun, meeting all the beaders. I definately enjoyed the moment. Guys.. you rawk!!! And sangat GIGAM ok..... hehehe..

Tak percaya???



For more details, perhaps you guys can check with other beaders web later on... I didn't bring my camera. So all of these pics were taken by my Cap AYAM HP hehe..

ENJOY!!


Sunday, 9-Aug-2009 16:56 Email | Share | | Bookmark
Another Crumble Project for Gee

 
 
 
Well, this baju really special.. Maybe sebab color baju yg garang. Purple, red, yellow, olive green, all combined into one.. Semua color adalah combination warna garang.. Very warm..

Memang agak pening saya memikir kan kombinasi warna untuk baju ini... Either to tone down the combination or to enhance the brightness of the colors.. Last2, saya pilih untuk menambahkan seri baju dgn menggunakan kombinasi lebih dari 10 warna khas untuk baju kurung shiffon Gee. Agak susah untuk saya padankan kombinasi color untuk baju ini kerana kombinasi warna yg banyak dan semuanya agak garang.

Why Crumble? Sbb saya rasa design ni contra dgn corak baju yg berjalur dan yakin akan menambahkan lagi kelainan baju ini. Untuk menaikkan lagi design Crumble ni, saya letak kan acrylic stone. It seemed yellow is the best for this baju.

Project kali ini hanya untuk leher... Memang sukar jahit bahagian leher esp untuk material jenis shiffon... Jenuh nak pastikan jatuh manik tegak ke bawah dan tidak senget..

Hasilnya? Enjoy!!!








Gambar penuh leher....


Saturday, 8-Aug-2009 18:40 Email | Share | | Bookmark
Green Shiffon: Gee

Baju ke 2 dari Gee.. Green shiffon dwi tone... As usual memang cantik shiffon dwi tone ni.. And memang cantik bila ditambah kan lagi perhiasan manik di baju.. Tapi sangat lah mencabar kesabaran saya... Terutama bila menjahit manik di leher.. Nak pastikan jatuhnya sama tegak dgn ira kain dan tidak senget... Memang struggle... And please dont forget kain ni nipis jadi baju nya ada lining... Waduh.. memang kena sabar jahit manik dibaju shiffon ni... Silap jahit tercuri kain lining, dah jadi tak cantik...

Jadi untuk design green shiffon ni, saya improvise my Crumble design..Sebenarnya apa yg saya plan asal nya lain.. tetapi bila dah siap jadi lain... Tapi saya rasa hasil nya not bad dari apa yg saya plan.. Mungkin design asal akan diguna pada baju lain... Macam ni la bila jahit manik, kadang apa yg plan tak jadi macam yg kita nak, sbb nya along the progress tu otak ligat pk, ada je nak tambah, ada je nak tukar, tu yg at last design jadi lain hehe..

Keseluruhan idea adalah untuk nampak kan si pemakai seolah memakai pehiasan rantai berloket besar dgn kontra warna yg terang.. Jadi saya pilih pink as the contra of the color... To balance the tone color I used quite a number of green colors and a bit yellow and light pink... Harap nya Gee suka la dgn design ni sbb saya suka hehehe.. (perasan)

Enjoy!!









[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net